سند رسمی یک مدرک قانونی و معتبر جهت اثبات مالکیت یک دارایی(مانند ملک، ماشین و...) است. این اسناد از سمت مراجعی که توسط قانونگذار مشخص شدهاند، صادر میشوند. برای نمونه، سند خودرو از سمت پلیس راهنمایی و رانندگی(نیروی انتظامی) و سند املاک توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور(قوهقضائیه) صادر میشود.
به استناد ماده 1287 قانون مدنی و هیات عمومی دیوان عدالت اداری، برگ سبز خودرو به عنوان سند رسمی اثبات مالکیت خودرو معین شده و دارندگان خودرو جهت انتقال مالکیت این نوع دارایی با مراجعه به پلیس راهنمایی و رانندگی میتوانند به راحتی اقدام به انتقال مالکیت کنند. به بیان ساده، تکلیف سند مالکیت خودرو مشخص و معین است و یک روال مشخص برای این رویه وجود دارد.
در خصوص انتقال ملک اما، اسناد مختلفی برای اثبات مالکیت (مانند سند ششدانگ، سند تک برگ، سند اصلاحات ارضی، بنچاق و ...) وجود دارد. در این پستما قصد داریم تفاوت سند سبز و زرد را به خدمت شما عزیزان توضیح دهیم.
سند زرد که قبل از تیرماه سال 1403 در دسترس مالکین بود، توسط مبایعه نامه در دفاتر ثبت اسناد قابل انتقال بوده. اخذ سند زرد از طریق توافق طرفین(مانند ایجاد یک قولنامه) میسر میشود و وحد رویه در ایجاد آن وجود ندارد. سندهای زرد دارای پیچیدگیهایی در فرایند و اعتبار قانونی در انتقالات نیز هست.
سند سبز از تیرماه 1403 اجرایی شده، انتقال آن بصورت انحصاری توسط سامانه کاتب ثبت اسناد و املاک کشور صورت میگیرد؛ به این معنا که حتی یک بنگاه معاملات املاک نیز مکلف به ثبت قراردادها بصورت الکترونیک در این سامانه هستند. با توجه به سیستماتیک بودن روال انتقال و استعلامات نیز، فرانید انتقال سند سبز به راحتی انجام میگیرد.